(©Printscreen)
(©Printscreen)

Kraljev poslednji ples u Nantu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.06.22. | 08:46

Makedonski as Kiril Lazarov razgalio punu dvoranu i odigrao preposlednji put u dresu Kanarinaca. Finalni meč u subotu u Kupu Francuske protiv moćnog PSŽ-a

Godine su učinile svoje. Došlo je vreme da se sa parketa preseli kraj klupe, da mlade uči šta znači snaga, istrajnost, glad za pobedama. Veliki Kiril Lazarov, jedan od najboljih rukometaša u ovoj deceniji, odlučio je u 42. godini kaže zbogom najdražoj igri. U utorak se saopštenjem oprostio, najavio je da završava karijeru na kraju sezone, a u sredu uveče je u Nantu odigrao poslednju utakmicu za ovaj francuski klub u šampionatu. Dres Kanarinaca ponosno je nosio prethodnih pet godina.

Cepelin i pogodak u 57. minutu meča protiv Tuluza u poslednjem meču francuskog šampionata bio je oproštaj makedonske ikone sporta od navijača u Nantu. Imao je levoruki bombarder ispraćaj u penziju iz snova u ovom francuskom gradu. Skoro 6.000 srećnika imalo je tu sreću da poslednji put gleda Lazarova kao rukometaša u Nantu. Ni tu se njegova karijera ne završava. U subotu će Nant igrati finale Kupa Francuske sa Pari Sen Žermenom koji je imao svih 30 pobeda u prvenstvu Galskih petlova. Kakav bi to kraj karijere bio s pobedničkim peharom?

Izabrane vesti

Posle utakmice, napravljena je fešta u čast makedonskog asa koji je smešten u kraljevsku stolicu, sa kraljevskom krunom na glavi i porodicom oko sebe. Oproštaj je bio u duhu lajtmotiva nezaboravne večeri u Nantu - “MERCI KING KIRIL“.

Par minuta slave na ovom meču imao je i srpski reprezentativac Dragan Pešmalbek koji je odigrao poslednji meč u dresu Nanta pred domaćim navijačima. Od naredne sezone pridružiće se srpskoj kolonIji u mađarskom Vespremu koju čine trener Momir Ilić, saigrač iz reprezentacije Vladimir Cupara i bivši Orao Petar Nenadić.

Nosio je Kire s ponosom 25 godina crveno-žuti dres Makedonije. Činio je saigrače boljim. Prvi je igrač koji je postao najbolji strelac Evropskog i Svetskog prvenstva. Na sreću rukometne igre, Lazarov ostaje u ovom sportu. Trenutno je selektor Makedonje. Pre dva meseca je s klupe, ali i na terenu, odveo svoju zemlju na Svetsko prvenstvo naredne godine u Švedskoj i Poljskoj. Proteklog januara je debitovao na kormilu svoje selekcije na velikom takmičenju, Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj.

Levoruki bombarder je najavio da bi uskoro mogao da preuzme neki klub, neće biti iznenađenje ako to bude iz rodne zemlje. Lazarov je u poslednjem plesu za Nant u šampionatu postigao tri gola iz tri pokušaja.

Zanimljivo, nikada nije igrao za najveći klub u državi Vardar, kolji je 2017. i 2019. godine pod upravom ruskog biznismena Sergeja Samsonenka bio šampion Evrope. Rođen je u gradu Sveti Nikola 10. maja 1980. godine. Branio je boje Ovče Polea i Boreca, a afirmisao se u bitoljskom Pelisteru za koji je igrao od 1996. do 2000. godine, a onda je proveo dve godine u Zagrebu, pet u Vespremu, pa se opet vratio u hrvatsku prestonicu gde je igrao naredne tri sezone.

19.05: (1,80) Minden (8,00) Erlangen (2,35)

Put ga je dalje odveo na Pirinejsko poluostrvo. Branio je boje nekadašnjeg evropskog džina Sjudad Reala, dve godine madridskog Atletika (nažalost, oba tima više ne postoje na rukometnoj mapi), da bi četiri godine bio rukometaš najvećeg kluba na svetu, Barselone, s kojom je uzeo trofej Lige šampiona. Kataloniju napušta 2017. godine, a karijeru je završio u Nantu, francuskom timu koji je s njim igrao finale Lige šampiona 2018, ali je poražen od Monpeljea u Kelnu.

Prvi evropski meč Kiril Lazarov imao je 1995. godine kada je kao član makedonskog Boreca i odmerio snage sa Dinamom iz Bukurešta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Na ovom meču desni bek je postigao prvi evropski gol. Karijeru je završio sa 1.596 golova u evropskim takmičenjima, a od toga 1.482 u Ligi šampiona, najviše u istoriji ovog takmičenja. Iza njega daleko su ostali Nikola Karabatić, Mikel Hansen, Momir Ilić, Timur Dibirov, Marko Vujin...

KIRIL U BROJKAMA:

18 šampionskih titula u četiri različite zemlje

19 nacionalnih kupova

Jedna Liga šampiona

236 utakmica u dresu Makedonije

1728 golova za reprezentaciju svoje zemlje

12 velikih takmičenja sa reprezentacijom Makedonije

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Piše: Martin TANASKOVSKI


tagovi

RK NantKiril Lazarov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara